Hírek

2017.09.07.

KISKUNHALAS A 21. GYÓGYHELY MAGYARORSZÁGON!

KISKUNHALAS A 21. GYÓGYHELY MAGYARORSZÁGON!

Jól kezdődött a tavalyi év Kiskunhalas számára. 2016 februárban ítélte oda az ÁNTSZ OTH (Országos Tisztifőorvosi Hivatal) a gyógyhelyi címet, amit a fürdő környezete kapott meg Halasthermál Gyógyhely néven. A fürdőben minden korosztály igényeire odafigyelnek, kiterjedt zöldfelülettel és kempinggel is rendelkezik.
A világhírű halasi csipke városaKiskunhalas a Duna-Tisza közén, Budapesttől 140 km-re délre, a Homokhátságon található. A napfényes vidék természeti különlegessége a homokbuckás táj. Halast valamikor tavak, mocsarak övezték, a neve is innen eredhet. „Halas hatalmas", szól a közkeletű mondás. S valóban, az egykor nagy kiterjedésű pusztaváros múltja és kultúrája igen változatos képet mutat.
Minden évben április végén a csipke különleges szerepet kap a város életében, ugyanis ekkor ad otthont a Csipkeház a Nemzetközi Csipkefesztiválnak. Május első napjaiban rendezik a Hősök ligetében a Borudvart. Augusztus utolsó hétvégéjén a Csipkeház és a Zsinagóga udvara ad otthont a hagyományos Zsidófesztiválnak. A Halasi Szüreti Napok keretén belül szeptember második hétvégéjén három napig a szőlőé, és a boré a főszerep.
A város kulturális és szórakozási lehetőségeit élénkíti a hagyományteremtő szándékkal 2011. óta megrendezésre kerülő Sóstó Gulyásfesztivál, ahol évről-évre több tucat főzőcsapat méri össze tudását. Az esemény nagy népszerűségnek örvend.
Civil, kulturális program az idén hét éves Zenélő szélmalom nevű rendezvény. Minden évben szeptember elején kerül megrendezésre a Sáfrik szélmalomnál (Kölcsey u. 2.) Érdekes program a szintén évről-évre nagyobb tömeget vonzó Pásztortűz Esték, melyek a Végh-kúriánál (Bajcsy-Zsilinszky u. 5.) láthatók és hallhatók minden nyári hónapban.
Kiskunhalas egyik legjelentősebb idegenforgalmi központja a Termálfürdő és Kemping. A Termálfürdő egész évben tárt kapukkal várja a pihenni, gyógyulni vágyó vendégeket.
A 48 °C -os halasi vizet 1983-ban nyilvánították hivatalosan is gyógyvízzé. Az alkálihidrogén-karbonátos, fluoridos és jódos hévíz összetételénél fogva az alábbi panaszokra jelent gyógyírt:

reumatológiai megbetegedések kezelésére,
nőgyógyászati panaszok enyhítésére,
baleseti sérülések utókezelésére,
műtétek utáni rehabilitációra,
mozgásszervi betegségek (idült degeneratív ízületi és gerincbetegségek, gyulladásos betegségek nem aktív szakaszában),
csontritkulás,
húzódások, rándulások, ficamok,
ideggyógyászati megbetegedések,
perifériás keringési betegségek
gyógyítására alkalmas, amihez a fürdő szomszédságában álló kórház orvosi felügyeletet, szakmai hátteret biztosít.
A fürdőt minden korosztály igényét figyelembe véve alakították ki. A sportolni, kikapcsolódni vágyókat fedett és nyitott úszómedencék, élményelemekkel gazdagított gyerekmedence, míg a gyógyulni vágyó és az egészségmegőrzés céljából fürdőző vendégeket fedett és nyitott termálmedencék várják.
A fürdő területén a víz jótékony hatása mellett különféle wellness-, szépségápolási-, és gyógyszolgáltatások közül válogathatnak a vendégek.

Térkép