Szállásadóknak

2017.06.07.

Reggeliztetési szabályok

Reggeliztetési szabályok

Jó higiéniai útmutató
Az egyéb szálláshelyeken nyújtott reggeliztetés tevékenységet folytatók számára

A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendeletben foglaltak szerint, az „egyéb szálláshely”kategóriára vonatkozik.
Egyéb szálláshely: szálláshely-szolgáltatás céljára hasznosított, nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás rendeltetéssel létesített önálló épület vagy annak lehatárolt része, ahol az e célra hasznosított szobák száma legfeljebb nyolc, az ágyak száma legfeljebb tizenhat. Az egyéb szálláshelyek (magánszállások) egyik markáns tulajdonsága, hogy a tulajdonos az ingatlant életvitelszerűen használja.
I. Alap feltételek
1. Az útmutató hatálya:
Vonatkozik az egyéb szálláshelyekre, ezen belül a falusi szálláshelyek azon rétegére, akik csak reggeliztetést szeretnének végezni,(nem falusi vendégasztalt).

2. A tevékenység mennyiségi korlátai:
Az egyéb szálláshelyeken, a szálláshely-szolgáltatás céljára hasznosított szobák száma legfeljebb nyolc, az ágyak száma legfeljebb tizenhat lehet. A reggeliztetés, mint szolgáltatás, kizárólag a szálláshelyen megszálló vendégekre vonatkozik, külső személyek nem vehetik igénybe. Több turnusban való étkezés megoldható.

Két kategória állapítható meg:
1- Négy szoba, max. 10- fő. Háztartási konyhával.
2- Öt szobától nyolc szobáig, max 16 fő. Külön, a vendégek számára fenntartott konyhával.
3. A tevékenység alap követelményei: 
           Ivóvíz minőségű vízellátás ,ami történhet :

  • saját kutas vízellátó rendszerből
  • közüzemi hálózati vízből
  • tartályba hálózati vízből felvett és tárolt víz

            Zárt rendszerű szennyvízelvezetés

3.1.Ha nincs külön reggeliztető konyha és a háztartás konyhájáról zajlik az ellátás, minimális helyiség és eszköz feltételek:
Helységigény: A háztartási konyhában megfelelő létszámú  egységes asztal, szék, berendezési tárgyak.

Eszközigény: Külön hűtőszekrény a vendégek reggeliztetéséhez szükséges nyersanyagok tárolására, élelmiszer fajtánként elszeparált polcrészekkel. Kizárólag a vendégek számára fenntartott egységes evőeszközökkel, tányérokkal, poharakkal, kancsókkal, pékárus kosarakkal, vízforralóval, kávéfőzővel, kenyérpirítóval, tálalókészlettel.
Mosogatógép,vagy legalább kétmedencés  mosogató ,vagy kombinált mosogatószerrel történő mosogatás./zsíroldás és fertőtlenítés egyben/

3.2. Külön reggeliztető konyha, minimális eszköz feltételei:
Helyiségigény: A konyhában megfelelő létszámú  egységes asztal, szék, berendezési tárgyak.
Eszközigény: Külön hűtőszekrény a vendégek reggeliztetéséhez szükséges nyersanyagok tárolására, élelmiszer fajtánként elszeparált polcrészekkel. Az élelmiszerek tárolására használt hűtőszekrény a reggeliztetés céljára használatos konyhában elhelyezhető, de abban a vendégek által vásárolt áru nem tárolható. Kizárólag a vendégek számára fenntartott egységes evőeszközökkel, tányérokkal, poharakkal, kancsókkal, pékárus kosarakkal, vízforralóval, kávéfőzővel, kenyérpirítóval, tálalókészlettel.
Mosogatógép vagy legalább kétmedencés    mosogató.
Vízesblokk : a vendégek számára wc és kézmosási és hetőség biztosítása

4. A tevékenység személyi feltételei:
A MOSZ és a FATOSZ  a tevékenység megkezdése előtt a ismeretterjesztő,  felkészítő , oktató tanfolyamok szervezésében aktív szerepet vállal, a szolgáltatás mikéntjének, ill.szinvonalának emelése érdekében:
Élelmiszerhigiéniai ismeretek, ételkészítés technológia, stb.

- Egészségügyi alkalmasság:

Kötelező orvosi vizsgálat. Minimum ( eü. könyv.) háziorvosi  igazolás.
- Háztartással közös konyha esetében a háztartási konyhát használók egészségügyi
alkalmassága, betegség esetén eljárások:
Kötelező orvosi vizsgálat. ( eü. könyv.)háziorvosi,  igazolás.
Fertőző betegség esetén elkülönítés.

II. Az étkeztetés jó higiéniai gyakorlata

1.) Kínálat meghatározása:
      
Kontinentális hideg reggeli: előre csomagolt, porciózott vaj, sajt, dzsem, méz. Péksütemény, előrecsomagolt és szeletelt felvágottak, zöldségfélék, kávé, tej, tea, palackozott gyümölcslevek.
      Meleg reggeli: Tojásrántotta, főtt virsli.

Falusi szálláshelyeknél elsősorban  a helyben megtermelt illetve saját készítésű házi   és tájjellegű termékek kínálatára: sonka, kolbász,  hurka, juhturó, kecskesajt, lekvár, házi kenyér, házi sütemény,  gyümölcsléstb.
2.) Árubeszerzés, árutárolás, hűtés:
Árubeszerzés: Megbízható helyről, számlával, szállítólevéllel.
Falusi szálláshelyeknél törekedni kell a helyi temelők, kistermelők által helyben megtermelt termékek beszerzésére.
Árutárolás, hűtés: A vendégek reggeliztetéséhez szükséges nyersanyag tárolásához szükséges hűtőkapacitás, élelmiszerfajtánkét elszeparált polcrésszel. Készétel, maradék tárolása tilos kivéve a szállásadó által megtermelt és elkészített termékről van szó ( sajt, túró, sonka stb)

3.) Ételkészítés, sütés, főzés, készen tartás, felszolgálás:
Ételkészítésnél törekedni kell az előrecsomagolt nyersanyagok, késztermékek használatára kivéve ha a szállásadó saját termékéről van szó. .Felszolgálás tiszta ruhában, ápolt külsővel.

4.) Mosogatás, takarítás:
      Mosogatógép, legalább kétfázisú  mosogatás,vagy kombinált mosogatószerrel történő mosogatás. 
      Konyharuhák, mosogató szivacsok higiénikusan tartása.
      Vegyszerek előírásszerű használata.
      Napi rendszeres takarítás.
      Vendégek edényeinek külön, elszeparált szekrényben történő tárolása.   

5.) Személyi higiénia:
      Kötelező orvosi vizsgálat. ( eü. könyv.)
      Az általános személyi higiénia betartása, kötény, védősapka, munkaruha, ápoltság.
      Betegség vagy Fertőzés esetén elkülönítés.

 

6.) Maradékok és hulladék:
      Késztermékek, maradékok tárolása tilos kivéve ha a szállásadó saját termékéről van szó.
      Hulladékok azonnali megsemmisítése, kommunális hulladékgyűjtés, megfelelő  hőkezelés után állatokkal való megetetése.
7.) Dokumentálás:
      
Nyersanyagok származási helyének  minimum eredetigazolással vagy számlával történő igazolása.      
      Nyilvántartás vezetése a vendégek létszámáról, és a felszolgált ételekről.

 

 

III. Amire különösen figyelni kell:
(alapvető élelmiszerbiztonsági jó tanácsok)

  1. Nyers állati eredetű élelmiszerek: tojás, hús, tej: Külön polcrészen tárolandó
  2. Zöldség, gyümölcs: Külön polcrészen tárolandó. Mosás fontossága.
  3. Hűtés és hőkezelés:A hűtőszekrényekben, élelmiszer fajtánként külön polcrészek.
  4. Rovarok, rágcsálók, kutya, macska, házi kedvencek: Rágcsálóirtás, háziállatok elkülönítése.
  5. Eszközök állaga, állapota: Esztétikus, tiszta, biztonságos használat.
  6. Tisztaság: Alapkövetelmény, napi takarítás.
  7. Hulladékkezelés: Megsemmisítés, kötelező kommunális hulladékkezelés.