Programs

2018.01.06.

Balatonfüred újévi koncert

Közép-Dunántúl
Balatonfüred újévi koncert

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar Újévi koncertet ad Balatonfüreden az Anna Grand Hotel színháztermében 2018. január 6-án. Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a szervezők!
 

A Varázsfuvola Mozart egyik leggyakrabban előadott műve, egyúttal az egyik legösszetettebb is. Mozart utolsó operája. A nyitány elején felhangzó három akkordütés a szabadkőművesek számszimbolikájára utal. A nyitány Esz-dúr hangneme pedig a darab emelkedett szellemét jelzi.

Beethoven I. (C-dúr) szimfóniája 1800. április 8-án, a bécsi Operaházban hangzott el először. A mű gyorsan meghódította a zenésztársadalmat. A mű még magában hordozza elődeinek, Mozartnak és Haydnnek a stílusát, de már megmutatkoznak benne Beethoven egyéni vonásai is.

Beethoven II. szimfóniája 1801 és 1802 között íródott. Az ősbemutatója 1803. április 5-én volt a Bécsi Színházban. A második szimfónia mérete és kidolgozási módja messze maga mögött hagyja elődei szimfóniáit. A kortársak egy része elragadtatással ír a szimfóniáról. Különösen az I. tételt és a Scherzót nevezték „hatalmas”-nak, „kolosszális”-nak.

Ki ne ismerné ifj. Johann Strausst, a keringőkirályt, a Kék Duna keringő vagy A denevér című operett szerzőjét? Édesapja népszerűségét is meghaladva vált a leghíresebb keringőszerzővé és Bécs ünnepelt zenészévé. Művei hűen tükrözik életfilozófiáját: „...vidáman vándorolni az életen át.”
Alkotásai közül a keringők a legjelentősebbek. Formális felépítésük, pikáns ritmikájuk, választékos dallamviláguk és kitűnő hangszerelésük révén még Bülow, Wagner és Brahms csodálatát is kivívták. Zenéjében az osztrák néptánc szellemét jellegzetesen bécsi fogalmazásban érvényesítette kedélyes könnyűvérűséggel vegyítve, és mindezt az osztrák népies muzsikálásból megőrzött naturalisztikus hangszereléssel párosította. Strauss teremtette meg az ún. táncoperettet, ahol a tánczene hordozza a teljes színpadi cselekményt.

Térkép

Search accomodation nearby