Programok

2017.12.08.

Nemzetközi Betlehemes Találkozó Debrecen

Észak-Alföld
Nemzetközi Betlehemes Találkozó  Debrecen

Ebben az évben december második hétvégéjén, 8-9-10-én, újra eljönnek a betlehemes közösségek a Kárpát-medence minden szegletéből, Kárpátaljáról, Délvidékről, Felvidékről, Erdélyből és a Partiumból, valamint természetesen az anyaországból, hogy megosszák velünk a karácsonyi születés örömhírét. A betlehemes találkozók Debrecen közösségi művelődésében igen fontos szerepet töltenek be, hiszen a központi rendezvénnyel párhuzamosan több mint húsz debreceni külső helyszínen és néhány Debrecen környéki településen lépnek fel a játszók, általuk évente közel 10 000 ember kerül közvetlen kapcsolatba e szakrális szokáshagyománnyal. A Nemzetközi Betlehemes Találkozó idén 27. életévébe lépett.
 

27. NEMZETKÖZI BETLEHEMES TALÁLKOZÓ

2017. december 8-10.

Debreceni Művelődési Központ

2017. december 8. péntek 17.00
A  XXVII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó megnyitója a Kossuth téren

2017. december 9., 9–20 óráig
A Betlehemes csoportok bemutatói a Belvárosi Közösségi Házban, a csoportok fellépése külső helyszíneken 

2017. december 9. szombat 16.00
A XXVII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó csoportjai a Kossuth téri Adventi Színpadon

A Nemzetközi Betlehemes Találkozó a Debreceni Művelődési Központ meghatározó nagyrendezvénye több mint egy évtizede. A találkozót 2006-ban fogadta be Debrecen, jól reprezentálva a cívisváros és az intézmény értékorientációját, a nemzeti értékek, a néphagyomány és a közösségi művelődés iránti elkötelezettségét.

A 27 esztendős múltra visszatekintő rendezvény eddig közel 200 kárpát-medencei település betlehemezőinek bemutatkozását és közel 700 játék mozgóképes rögzítését, számtalan kiadvány és három önálló konferencia megrendezését tette lehetővé.
A rendezvény eredményei alapján 2015 augusztusában az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága a debreceni betlehemes találkozók hagyományátörökítési gyakorlatát felvette a szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló programok és tevékenységek nemzeti nyilvántartásába, azaz a Jó gyakorlatok regiszterébe.
A bizottság döntése nyomán nemzeti szinten is egy újabb, a magyar táncház-módszerhez mérhető, mintaértékű programmal gazdagodott a Jó megőrzési gyakorlatok nemzeti nyilvántartása. A pozitív döntés hatása elsősorban a határainkon túl működő hagyományőrző közösségek életében válhat, válik majd meghatározó tényezővé, a helyi átörökítési gyakorlatot biztosító helyi, regionális találkozók létrejöttének adhat lendületet, illetve a már meglévők megerősödésének válhat zálogává.

 December 10., 9–12 óra
„A Kárpát-medence szakrális dramatikus szokáshagyománya, mint élő nemzeti kincs” - Szakmai konferencia a Nemzetközi Betlehemes Találkozók eredményeiről a gyűjtés, a rögzítés és a nyilvánosság biztosításának lehetőségeiről.

Térkép

Szállás keresése a közelben