Programok

2017.11.18.

Szegedi Képregényfesztivál

Dél-Alföld
Szegedi Képregényfesztivál

A Szegedi Képregényfesztivál már kilencedik alkalommal csábítja a Somogyi-könyvtárba a buborékhámozókat és rajongókat 2017. november 18-án. A képregényt a kilencedik művészeti ágként is szokták emlegetni, így aktuális létünket többszörösen is determinálja a mágikus tulajdonságokkal felruházott kilences. A fesztiválon hallhatunk előadást arról, hogy miért éppen a kilencedik a képregény, hogyan válik az út- és önkeresés eszközévé Lengyelországban, milyen politikai motívumokat fedezhetünk fel a francia és az amerikai sci-fi képregényekben. Áttekintést kaphatunk a magyar képregény történetéről, összehasonlíthatjuk a mitikus hősök és a képregényhősők útját, elmélkedhetünk arról, hogy milyenek valójában a magyar szuperhősők és bemutatkozik egy új, Erdélyben készült képregényhavilap, a Fantomatika.
 

ELŐADÁSOK

10.30–11.15
Kellermann Viktória
Történetek, történelmek – út- és önkeresés a lengyel képregényben

A történelmi-régiós hasonlóságok ellenére a lengyel képregény jórészt ismeretlen Magyarországon. Ismeretlen, de roppant izgalmas: történelmi hagyománya gazdag, a részben a nagyobb piac kínálta lehetőségek pedig jelentős mozgásteret teremtettek a fejlődéséhez. Bár a lengyelek sem kerülhetik el minden esetben a képregény gyerekirodalomhoz sorolását, külön részleg jár a műfajnak a legnagyobb könyves láncoktól egészen a múzeumi boltokig. Képregénnyel foglalkozó üzleteket pedig, ahogyan fesztiválokat is, nemcsak Varsóban vagy a jelentős képregényes központnak számító Łódźban találunk, hanem szinte minden nagyvárosban. Az utóbbi tíz évben a képregény gyakran vált a lengyel történelem és identitás (újra)értelmezésének eszközévé, akár állami megrendelések, akár rendszeres pályázatok révén, de a független kiadók és az underground közeg jelentősége semmivel sem marad el ezek mögött. Nehezen kibontható történet pedig van épp elég, beleértve a ki- és bevándorlás több százados jelenségét, és vele az emigráció motívumként és ihletforrásként egyaránt jelentőssé vált, legújabb hullámait. Konzervatív stílusú és eszmei tartalmú művek épp úgy születnek a tárgyban, mint a szocializmus emlékezetével szembesítő, memoárba oltott kritikát megfogalmazó, grafikailag kísérletező albumok. Ebből is látszik, hogy műfaji kalandozásunk során sokat megtudhatunk nemcsak a lengyel képregény rendkívül sokszínű világáról, de rajta keresztül a lengyel történelemről, kultúráról, művészetről, és persze a lengyelekről magukról is.

11.15–11.45
Bayer Antal
Miért pont a kilencedik?

A 9. Szegedi Képregényfesztivál alkalmából Bayer Antal elmondja, miért lett pont a 9. művészeti ág a képregény. Előadásában kitér az elnevezés által generált vitákra, és arra, hogy fontos-e egyáltalán a művészet címkéje a képregény számára. Végül megtudhatjuk azt is, hogy mi köze van a 9. művészet névhez Lucky Luke-nak, Corrigan titkos ügynöknek és a főzés tudományának.

11.45–12.15
Zivkov Andricin István, Kiss Ferenc, Szabó Zoltán Ádám
Kitekintő – kerekasztal-beszélgetés a jugoszláv képregényekről Zivkov Andricin István Az állatok bosszúja című, nemrég megjelent kötete kapcsán

„Zivkov Andricin István magyar/szerb képregényrajzoló, illusztrátor, karikaturista, filmrendező és –producer 1964. március 3-án született a vajdasági Becsén.
Grafikai formatervezői iskolát végzett. 1986-tól több jugoszláv újság jelentette meg rajzait. Munkáiban a Hergé nevével fémjelzett belga-francia “ligne claire”, avagy “tiszta vonal” rajzstílust követi.
1991 és 2000 között Szegeden élt. Grafikáit, rajzait, képregényeit a Magyar Narancs, Dél-Magyarország, a Kretén, a Gyerkőc, a Lurkó és a 2zsiráf gyermekújság közölte. Történeteiben az emberszeretet, a humanitás dominál. Kíváncsi Kandúr nevű figurájának kalandjaiból - mellyel először a 2Zsiráf oldalain jelentkezett - saját produkciójában animációs sorozatot készített.
A rajzolás mellett az állatvédelem témájáról filmet, illetve tévéfilmet forgat. Legújabb nemzetközi projektje az “Animals: A Parallel History” című dokumentumfilm, melynek az a célja, hogy bemutatásával az állatok történetét az iskolai tanterv részévé tegye.”

12.15–12.45
Kertész Sándor
Jókaitól a mangáig – a Magyar képregény történetének kutatása és rendszerbe foglalása (1875–2017)

Az előadás egy új, képes képregénytörténeti kötet beharangozója, amelynek próbanyomata kézbe vehető a 9. Szegedi Képregényfesztiválon.

12.45–13.30 EBÉDSZÜNET

13.30–14.00
Váradi Gábor
Ki menti meg az óvilágot?

Mint azt tudjuk, a szuperhős Amerika és az amerikai képregény nagy találmánya, és csak ott, abban a társadalomban hiteles és működőképes ez az intézmény. De ez vajon tényleg igaz? Hiszen Európában már a képregények virágkora előtt is voltak szuperhősök. Akkor miért is ne lehetne helyük az európai képregényekben? Vagy van, és jelen is vannak? Éppen csak komolyan venni nem lehet őket? Vagy talán nem is ez a céljuk? Az előadásban ezekre keressük a választ.

14.00–14.30
Róka László
Közös vonások – avagy a hős útja mítoszokban és képregényekben

Hogyan alakulhattak ki térben és időben egymástól távoli kultúrákban annyira hasonló mitikus történetek? Miért tűnhet úgy, hogy Zsákos Frodó, Harry Potter, és Peter Parker lényegében ugyanannak az eposznak a hőse? Előadásban bemutatom a Carl Gustav Jung által leírt kollektív tudattalan legfontosabb archetípusait, és azt, hogy saját, hétköznapi élményeink hogyan kapcsolódhatnak a hőseposzokhoz. Végül pedig, Joseph Campbell elméletét megidézve áttekintjük a Hős útjának legfontosabb állomásait, a kalandra hívástól a világ őreivel való találkozáson át a végső áldozathozatalig.

14.30–15.00
Bemutatkozik a Fantomatika

Az olvasóközönség egy új, Erdélyben készült képregényhavilapot vehet a kezébe. Az erdélyi lapkiadás palettáján egyedinek számító magazin csakis eredeti, hazai alkotók történeteit, rajzait közli majd folytatásos sorozataiban. A képregénylap Fantomatika címen jelenik meg, ez a kifejezés mesterségesen kreált, virtuális valóságot jelent. Amint a lap neve is jelzi, a történetek főképp sci-fi, vagyis tudományos-fantasztikus témakörben mozognak. Az első folytatásos történet egy jófejű falusi srácról szól, aki sosem fér a bőrében. Titok fedi, hogy miről tudnak vagy nem tudnak a felnőttek, de az iskolások megdöbbentő valósággal szembesülnek: a földi emberiséget szándékosan tudatlanságban tartják, a többiek fejlett technológiai körülmények között élnek egy szép, új világban. Így a régóta elvágyódó Bereg álma, hogy a csillagok közé utazzon, és csodálatos felfedezéseket tegyen, szerencséjére vagy balszerencséjére teljesül – a fantomatikus térben. A lapot a kiadó alapítói, Sárosi Mátyás és Szabó Kriszta mutatják be.

15.00–15.30
Lanczinger Mátyás világai – az illusztrációtól az animáción át a képregényekig

Lauscher Zoltán rádiós műsorvezető beszélget Lanczinger Mátyás animátor, képregényrajzolóval.

Lanczinger Mátyás 2009-ben végzett a MOME animáció szakán. Első, nyomtatásban is megjelent képregényét 2002-ben közölte a Kretén humormagazin. Tohuvabohu című munkájával 2004-ben harmadik helyezést ért el a Vadkelet képregénypályázaton. 2006 elején második lett az Art Comix pályázatán, 2008 nyarán pedig megosztott első díjat nyert a Mátyás, a király képregénypályázaton. Képregényei jelentek meg többek közt a Fekete-fehér képregényantológiában, a Papírmoziban és az Elvis Budapest kiadványban is.
Animációs látásmódját szívesen alkalmazza a képregény és az illusztráció területein. Az utóbbi években készített rajzokat gyerekeknek szóló könyvekbe, ajándék képregényeket magáncélú megrendelésekre, de készült egy rövid képregénysorozat Szent Márton életéről is a Pannonhalmi Múzeum számára. 2015-ben saját Star Wars fanzint is szerkesztett Sketch Wook címmel.

15.30–16.00
Szabó Zoltán Ádám
Pszichotróp űrutazások a politikában, avagy Sci-fi – Képregény – Politika

Az elmúlt néhány évben kifejezetten divatos téma lett a sci-fi és a politika kapcsolatának vizsgálata. Idáig a képregények világa kimaradt a vizsgált munkák sorából. Ehhez kínáltak bevezetőt Szabó Zoltán Ádám és Oroszlány Balázs közös írásukkal, mely a Fantasztikus világok című tanulmánykötetben jelent meg idén tavasszal. Az előadásában a tanulmány egyik szerzője a  francia és amerikai sci-fi képregényekben található politikai motívumokat mutatja be .

16.00–16.30
Wonder Woman első kézből – Pilcz Roland képregényalkotó mesél

E hónapban jelent meg a tengerentúlon Wonder Woman és Bionic Woman közös képregényes kalandja, melyet Tondora Judit rajzolt és Pilcz Roland színezett. Roland elmeséli a készítés körülményeit: milyen volt együtt dolgozni Andy Mangels íróval, Judittal, a DC és a Dynamite kiadókkal. Betekinthetünk a színezés egyes fázisaiba, mikéntjébe is.

KIÁLLÍTÁSOK

Haui József (Ha Jó) – Képregény-mazsolák – A Vizipóktól a Drónok harcáig
2017. november 16-tól december 13-ig – helyszín: földszinti Internet-Tér

„ …. ha valakikre tényleg igaz, hogy rajzai több generáció számára jelentettek meghatározó élményt, akkor Haui József mindenképp közéjük tartozik.  A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének rajzolójaként olyan sorozatokon dolgozott, mint a Vízipók-Csodapók, a Mézga család, a Magyar Népmesék, a Kérem a következőt!  Képregényei közül talán legismertebbek a Bucó, Szetti, Tacsi albumai, de gazdag képregényes életműve korántsem merül ki ezzel. Rajzolt több mint száz mesekönyvet és tankönyvet, plakátokat, storyboardokat, kifestőkönyvet, diafilmet.”

Lengyel történelmi képregény-kiállítás
2017. november 16-tól december 13-ig – helyszín: az emeleteket összekötő lépcsőfordulók

KIADÓK ÉS ALKOTÓK (a helyszínen)

A fesztivál idején a következő képregénykiadók és -terjesztők lesznek jelen kínálatukkal – biztosítva az újdonságok megtekintésének és megvásárlásának lehetőségét:

Frike Comics, Fumax, Kingpin, Móra Kiadó, Nero Blanko Comix, Vad Virágok, Walking Dead

Az idei előadók között megtaláljuk az ország különböző részeiről érkező szakembereket és alkotókat éppen úgy, ahogyan a szegedieket és a határon túliakat is. Az érdeklődő nagyérdemű alkotás közben figyelheti meg az ismert és ismertségre pályázó képregényrajzolókat (sőt, a vállalkozókedvűek ceruzát ragadva társulhatnak az alkotáshoz!):

Fekete Dani, Fritz Zoli, Kasza Magdolna, Koska Zoltán, Kovács Zsigmond, Lanczinger Mátyás, Lénárd László, Magony Gergő, Molnár Gábor, Nemes Annamari, Pilcz Roland, Vabrik Dorina, Vadas Máté, Váradi Gábor, Vörös Édua, Zorro

GYERMEKPROGRAMOK

10.00–16.00
Virtual Reality játékok és képregényrajzolás a Képzerdővel

A Képzerdő Szeged első intelligens játszóháza, ahol minden korosztály megtalálja a számára érdekes szórakozási lehetőséget. Szeged belvárosának szívében.
Hétköznapokon képregényrajzoló, drámás, alkotó foglalkozásokkal, workshopokkal, hétvégén szülinapi zsúrokkal, egyedi buliajánlatokkal várjuk az érdeklődőket!
Emellett mindennap lehetőség nyílik, hogy a játszani vágyók kipróbálhassák a legújabb videojátékokat, szimulátor-széket és Playstation virtuális szemüveget a tech szobában, valamint a társasjátékokat a chill szobában.
Szeged belvárosának szívében, a Bajza utca 4. szám alatt!

11.00, 13.00, 15.00
Benned is lakik egy szuperhős!
Játékos drámapedagógiai időtöltés 30 percben gyerekeknek
A foglalkozást vezeti: Szabó Nelli könyvtáros

Térkép

Szállás keresése a közelben